Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άποψη Βασίλη Κορκίδη στην Real News: «Εθνική συνεννόηση για την Οικονομία»
17/03/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάζονται ξανά, αυτή την φορά εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων, 2 χρόνια υγειονομικής και 8 μήνες ενεργειακής κρίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ένα νέο και ισχυρό μέτωπο ύφεσης. Εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και στο σύνολό της η ελληνική οικονομία δέχεται ένα ακόμη πλήγμα.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για να περιορισθούν οι επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς πολιτικές η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό στόχο για όλους. Γιατί μόνο μέσα από την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη θα παραχθεί πλούτος για όλους. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της ελληνικής Οικονομίας στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε μεγαλύτερες επενδύσεις με στόχο την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και τη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η μεγέθυνση της Οικονομίας πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο για όλους.

Πολιτικές που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στη περεταίρω μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων, που θα συμβάλουν στην συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, που θα δημιουργούν «έξυπνα» χρηματοδοτικά προγράμματα πρέπει να γίνονται αποδεκτές από όλους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στην αγορά αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας καθότι είναι ευκαιρία να μπορέσει να διαχειριστεί την νέα κρίση και να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει τώρα στις ξένες αγορές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί όμως και μια ευκαιρία να μπορέσει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να θωρακισθεί καλύτερα η ελληνική Οικονομία απέναντι σε μελλοντικές εξωγενείς οικονομικές κρίσεις. Η χώρα μας κατάφερε ακόμη και μέσα στην πανδημία, όχι απλά να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά να τον αυξήσει σε μεγάλο βαθμό.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Η κατάσταση όμως είναι κρίσιμη, και ο καθένας μας από όποιο μετερίζι υπηρετεί θα πρέπει να συμβάλει στην ομαλή έξοδο από την νέα και απρόβλεπτη κρίση. Με υλοποιήσιμες προτάσεις, με ξεκάθαρους στόχους και το βλέμμα στην επόμενη ημέρα πρέπει να αποφύγουμε τις νάρκες που βάζει στην ελληνική Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απέναντι στην κοινή απειλή θα πρέπει να έχουμε κοινή, εθνική στρατηγική. Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν πλήγμα για όλους. Ο περιορισμός τους θα έχει οφέλη για όλους.

 

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή